Ett team från Kungliga Tekniska Högskolan utforskar neutronstjärnor och svarta hål genom ett nytt, tolv meter långt, rymdteleskop – XL-Calibur. Teleskopet som hänger under en ballong som är större än Globen färdades i juli 2022, på 40 kilometers höjd, mellan Esrange i Kiruna och Kugluktuk i Kanada för att samla in nya unika data från rymden.
Mark Pearce, KTH-professor i fysik:
– XL-Calibur består av en tolv meter lång kolfiberstruktur med röntgenoptik monterad i ena änden och en polariseringskänslig röntgendetektor i den andra änden. Den polariseringskänsliga röntgendetektorn är delvis konstruerad i forskningslabb på KTH.
– Eftersom röntgenstrålning absorberas i atmosfären så utförs våra observationer på en höjd av 40 kilometer upp i luften. Teleskopet riktas in på himlen med enorm precision – ingen lätt uppgift, eftersom teleskopet hänger 100 meter under ballongen, som i sin tur bärs av de stratosfäriska vindarna fyra mil upp i luften.
Röntgendetektorn skyddar teleskopet från bakgrundsstrålning och Polymerteknik fick i uppdrag att limma komponenter till denna. Komponenterna som limmades var av BGO (Bismuth Germanate Oxide) – ett material som liknar glas till utseendet men vars densitet snarare motsvarar järn.
Bild: Rymdballongen med det två ton tunga teleskopet XL-Calibur samlade värdefulla data på 40 kilometers höjd.
Läs mer om XL-Calibur och ballongresan här
Läs mer om limning hos Polymerteknik här