Huvudsyftet med att använda en kretskortslack på sin elektronik är att utestänga den negativa påverkan som annars fukt, salter mm kan ha på elektroniken genom att orsaka kortslutningar. Vid val av rätt lack för skydd av kretskort är det mycket att tänka på.
- Vilka elektriska egenskaper önskas?
- Vilken miljö kommer kretskortet utsättas för?
- Vilka kemikalier kommer kretskortet utsättas för?
- Kommer kretskortet utsättas för värme eller kyla?
- Kommer kretskortet utsättas för mekanisk påverkan?
- Vilka riskfaktorer finns i omgivningen?
- Vilken rengöring krävs innan lackning?
- Hur påverkar appliceringen och härdningen arbetsmiljön?
- Hur snabba härdningsförlopp krävs för en rationell produktion?
Produktval kretskortslack
Det finns en stor mängd olika kretskortslacker framtagna för skydd av elektronik, nedan listas de vanligaste grupperna som ett steg på vägen vid val av produkt.
Akrylbaserade
Generellt den vanligaste lacken, relativt enkel att använda och några varianter finns tom i sprayburk. Härdar snabbt i rumstemperatur. Innehåller ofta hög koncentration av lösningsmedel.
Polyuretanbaserade
Relativt motståndskraftiga mot nötning och kemikalier. Finns både som 1K och 2K där 1K oftast har en längre härdtid än akrylbaserade. Innehåller isocyanater vilket ställer höga krav på hur arbetsmiljön utformas.
Epoxibaserade
Inte så vanliga men har en stor motståndskraft emot nötning och kemikalier. Svår att omarbeta eftersom den blir mycket hård. Kräver att man undviker all form av hudkontakt med ohärdad produkt som annars orsakar hudallergier.
Silikonbaserade
Ger en mycket mjuk lack som inte påverkas av temperaturförändringar på samma sätt som övriga produkter. Detta skyddar elektronik som annars hade skjuvats bort vid temperaturförändringar och stötar. Klarar ofta temperaturer upp till 200°C. Är mycket arbetsmiljövänlig. Produkten relativt kemikalietålig men känslig för aromatiska kolväten (t.ex. lacknafta, bensen, toulen och xzylen) och petrokemiska produkter (t.ex. bensin, diesel och fotogen). Är lågutgasande. Det finns även varianter som är medicinskt klassade.
Parylenbaserade
Används ofta i tuffa applikationer som har medicinska eller militära krav. Kräver väldigt speciella processer med extrem renhet.
Olika härdsystem
Nedan beskrivs olika typer av härdsystem
Lösningsmedelsbaserade
Akrylbaserade produkter har ofta ett lösningsmedel som ska dunsta bort för att produkten ska kunna härda. Arbetsmiljömässigt ställer detta höga krav på ventilation och brand-/ex-klassade miljö.
Fukthärdande
Produkten härdar genom att den omkringliggande fukten i luften tränger in i lacken och ger en polymerisation. Detta ger en relativt snabb torrhet på ytan men fullständig genomhärdning kan ta mycket lång tid. Viktigt att tänka på att tjocka lager förlänger härdtiden avsevärt. Detta härdsystem används oftast i de silikonbaserade lackerna.
Värmehärdande
Värmehärdning ger en kortare härdtid men kräver utrustning så som ugnar med stabil temperatur och utsug. Kan orsaka negativa effekter genom att komponenter skjuvas då krympning sker. Vissa produkter kräver också så hög temperatur att känsliga komponenter påverkas negativt.
UV-härdande
UV-härdande lacker ger en mycket kort härdtid men kräver en speciell utrustning och skydd för operatörerna då vissa våglängder av UV-ljuset är ohälsosamt för hud och ögon. Det krävs också att man kommer åt att belysa all lack som ska härdas, lack som hamnar i skuggområden kräver att lacken har möjlighet att härdas med en sekundär härdmetod, ofta värmehärdning.
Hur kan vi hjälpa er?
Vi på Polymerteknik har stor erfarenhet att arbeta med olika typer av lacker och hjälper er gärna välja rätt produkt och metod för just era kretskort. Vi kan även hjälpa er lackera era produkter i våra lokaler som finns i Västerås, Jönköping och Stockholm. Vi jobbar med både små och stora serier. Såväl manuellt som i robotar.
Författare: Martin Jepsson, Polymerteknik