Skip to content

Tommy förbereder limning av komponenter för XL-Calibur

Tommy förbereder limning av komponenter för ”XL-Calibur”, ett ballongburet teleskop för mätning av polariserad röntgenstrålning från himlakroppar som neutronstjärnor och svarta hål. Polarisationen kan ge svar på hittills olösta frågor om strålningens uppkomst hos objekt som är för kompakta och/eller för avlägsna för att kunna avbildas med andra tekniker. Gruppen från KTH utvecklar denna sköld som skyddar teleskopet från bakgrundsstrålning. Bitarna som här skall limmas är ”BGO” (vismut-germanium-oxid) – ett material som liknar glas till utseendet men vars densitet snarare motsvarar järn. Om allt går som det ska kommer ballongen med teleskopet att sändas upp från rymdbasen Esrange (nära Kiruna) under sommaren 2022.

Med vänlig hälsning
Mózsi Kiss

Vill du veta mer? Kontakta oss.

Vi på Polymerteknik har bred kunskap, lång erfarenhet och stor passion för polymera material. Vi blandar grundläggande metoder med avancerad teknik och har kompetensen som krävs för att implementera våra tjänster direkt i er verksamhet.

Vill du veta mer om vad vi gör, ta del av mer information om våra utbildningar eller har du specifika frågor om hur vi kan hjälpa dig?

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig.